U kunt deze boodschap niet lezen? Surf naar: http://www.bobex.com/newsletter/newsletter_bobex_mei2005_NL.htm
Bobex Bobex.be nieuwsbrief
Startpagina | Hulp | Inschrijving
 
Nieuwsbrief, mei 2005 Oplage: 10.481 ex. - Nr. 55 

Edito:
Mozilla Firefox

Uit de laatste Bobex peiling (zie rechter kolom) blijkt dat een grote groep surfers reeds gebruik maakt van de Mozilla Firefox internet browser. Deze nieuwe open source browser heeft zijn wereldwijde marktaandeel opgevoerd tot 9%, wat een stijging is van meer dan 1% t.o.v. december 2004. Internet Explorer (Microsoft) blijft toch nog steeds de dominante speler, met een aandeel van 87%. Niettmin is dat 2% minder dan eind december 2004. Op 29 april 2005 (170 dagen na lancering) werd Firefox reeds voor de 50 miljoenste keer (!) gedownload. De laatste versie 1.0.3 is beschikbaar in 38 talen.
Voordelen van de Firefox browser
Mozilla Firefox
is een gratis, open source en cross-platform web browser voor zowel Windows als Linux en MacOS X. Het is klein, snel en gemakkelijk te gebruiken en heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere browsers. We sommen er hier drie op:
Tabbed Browsing
verandert de manier waarop u internet gebruikt door u toe te staan om links op een pagina te openen in 'tabs' (tabbladen) en ze op ieder moment te lezen. U kunt zo meerdere pagina's tegelijkertijd laden in hetzelfde browser venster. Het is makkelijk navigeren tussen tabs, u klikt gewoon op de tab om de pagina te zien.
Pop-Up Blokkering - Mozilla Firefox blokkeert ongevraagde pop-ups terwijl u degene die u wel wilt zien gewoon in beeld krijgt. Als een pop-up wordt tegenhouden, zal u een icoon zien in de statusbalk en kan u toestemming geven om dit in het vervolg wel toe te laten.
Aanpasbare knoppenbalken - Op de knoppenbalken kan u gemakkelijk knoppen, iconen, zoekvelden en favorieten toevoegen. U kan ook nieuwe knoppenbalken bijmaken. Op deze manier surft u snel naar uw favoriete sites en kan u schermruimte besparen.
Nadelen van de Firefox browser
Niettemin zijn er ook een aantal nadelen. De belangrijkste is wellicht dat een aantal web applicaties Firefox (nog) niet ondersteunen. U kunt bv. Firefox nog niet gebruiken voor de e-loonopdrachten te bereken op de SDworkx website.
Men moet voorzichtig blijven bij het surfen. Zoals bij het gebruik van elke browser, moet men immers waakzaam zijn bij het klikken op links van onbekende of onbetrouwbare bronnen, daar er steeds een gevaar bestaat dat er een lek is in de veiligheid de browser.
Firefox virale promotie
Firefox heeft onlangs drie originele filmpjes gemaakt om de browser "viraal" te promoten. Klik hier.

Tips om een doeltreffende offerte schrijven
We krijgen wel eens de vraag van "Hoe kunnen we beter offertes schrijven?" Daarom hieronder een paar tips voor een effectieve offerte.
Geef een antwoord op de vraag van de klant
Welk probleem heeft de klant? Wat verwacht hij van uw product of dienst? Zijn er specifieke eisen of wensen waarmee u rekening moet houden? Geef een concreet antwoord op de vragen van de klant. De klant wil als uniek behandeld worden. Beschrijf niet alleen wat uw product kan, maar besteed vooral aandacht aan de voordelen die het voor uw klant heeft.
Gebruik duidelijke en verstaanbare taal

Begin met uw concept samen te vatten in 2 à 3 zinnen. Toon de tekst aan iemand om de verstaanbaarheid ervan te testen. Als deze persoon de basisideeën niet volledig kan vatten, begin opnieuw. Zolang u dit niet kan doen, bent u niet klaar om een offerte te schrijven. Elke sector heeft zijn eigen woorden, termen en uitdrukkingen. Vermijd vaktermen te gebruiken, en als het echt moet, leg ze dan uit. Niet iedereen is vertrouwd met uitdrukkingen zoals "Javascript" of "Above the line". Denk er ook aan dat uw voorstel wellicht door verschillende mensen zal gelezen worden.
De gepaste toon en structuur gebruiken
Een effectieve offerte oogt prettig en wekt vertrouwen. Net als bij iedere andere tekst geldt ook voor een offerte dat deze goed gestructureerd moet zijn. Deel de tekst zo in dat het onderscheid tussen inleiding en aanbieding duidelijk is. In uw schrijfstijl, taal en woordgebruik probeert u de toon te treffen van de offerteaanvraag van de klant.
Vermijd standaardzinnen

De verleiding is groot om standaardteksten voor offertes te gebruiken. Het bespaart u immers tijd en kosten. Maar er zitten ook risico’s aan. Standaardbrieven bevatten immers stukken die niet voor elke klant relevant zijn. Het knippen en plakken levert vaak geforceerde brouwsels op. Bekijk daarom kritisch welke onderdelen u gaat standaardiseren. Schrijf altijd een persoonlijke begeleidingsbrief.
Gebruik visuele elementen en bijlagen
Gebruik sporadisch visuele elementen in uw voorstel. Logos, clip art, grafieken en tabellen zullen het visueel aspect van uw document vebeteren en zullen de leesbaarheid verbeteren. Pagina's met enkel tekst zijn vaak niet zeer boeiend en daarenboven vermoeiend voor het oog.
De omvang van offertes varieert van één blad tot tientallen pagina’s. Hoe langer de offerte, hoe moeilijk het voor de klant wordt zicht te houden op het geheel. Maak daarom onderscheid tussen de begeleidingsbrief en bijlagen. In de brief vermeldt u in wervende toon kort de voorgeschiedenis en uw voorstel in hoofdpunten. In de bijlagen neemt u gedetailleerde productinformatie, tijdsplanning en voorwaarden op. Stuur eventueel een bedrijfs- of productbrochure mee.
Maar vooral... volg uw offerte op!

De offerte is slechts één stap in het verkoopproces. Falen of succes is vaak afhankelijk van de opvolging, juist omdat tegenwoordig producten en diensten zoveel op elkaar lijken. Blijf contact houden met de klant. Zorg er dan wel voor dat deze gesprekken voor de klant (en u zelf) toegevoegde waarde hebben. Vraag naar nieuwe ontwikkelingen. Stuur kopieën van artikelen en benader de klant met uw nieuwste productinnovaties. Ook al wordt uw offerte afgewezen, dan nog is het verstandig na enkele weken opnieuw contact op te nemen. Wie weet is het met de andere leverancier mislukt en krijgt u opnieuw een kans.

Off the record:
Skype-in (nog) niet in België

We schreven reeds in de augustus 2004 editie van de nieuwsbrief over de voordelen om via Skype wereldwijd te bellen.
Na de "standaard" Skype (gratis bellen via uw PC), SkypeOut (bellen van uw PC naar een vaste of mobiele lijn), is er nu SkypeIn (lees: Skype-in). Met SkypeIn kunnen mensen met een vast of mobiel toestel bellen naar een nummer (op de PC) dat is toegewezen door Skype. Deze dienst wordt door Skype nu alleen nog in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk (daar zijn de nummers inmiddels uitverkocht), Frankrijk en China aangeboden. Handig indien u (zeer goedkoop) een telefoonnummer wenst in Los Angeles, Londen en Shanghai...

---> Wenst u een advertentie in deze nieuwsbrief te plaatsen? Contacteer de redactie: partners@bobex.com.


Het eerste Europees virtueel bedrijvennetwerk:
* Bobex België: www.bobex.be
* Bobex Nederland: www.bobex.nl
* Bobex Luxemburg:
www.bobex.lu
* Bobex Engeland: www.bobex.co.uk
* Andere landen...: wij zoeken partners, geïnteresseerd?


* Uw Bobex paswoord of gebruikersnaam vergeten? Klik hier.
* Suggesties: info@bobex.com
* Vragen: support@bobex.com
* Publiciteit en redactie:
partners@bobex.com

© 1999-2005 Bobex.com NV
Aalststraat 7A2
B-1000 Brussel
Alle rechten voorbehouden.

Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, surf naar de Bobex.be site, klik dan op "Mijn Bobex", "Mijn registratie informatie wijzigen" en "Gelieve geen nieuwsbrief te verzenden". Bobex werkt enkel met opt-in adressen.

Site van de maand:
Spitsmail

Via de site van het Verkeerscentrum Vlaanderen kan u per e-mail op de hoogte blijven over de laatste verkeersinformatie. U registreert zich, meldt aan welke wegen u interesseren op welke tijdstippen en welke informatie u wenst te ontvangen. U kunt zo een keuze maken tussen files, wegenwerken en wegenwerken. Maar de vallende sterren staan er nog niet op...
Inschrijven op: www.verkeerscentrum.be.

Op zoek naar
IT specialisten?

Stuur gratis uw offerteaanvragen naar informatici, voor:

- Database ontwikkeling
- Software ontwikkeling
- CRM software
- Bedrijfssoftware (ERP)
- Beveiligingssoftware
- Document management SW
- Standaard SW
- Hardware ondersteuning


Peiling

Resultaten van de peiling 04/2005: "Gebruikt u de nieuwe internet browser "Mozilla Firefox"?:
49% Regelmatig
21% Mozilla Firefox?
14% Zal het niet gebruiken
7 % Soms
5 % Zal het binnenkort gebruiken


Nieuwe peiling: Geïnteresseerd om binnenkort een ".eu" domeinnaam te reserveren?
Klik hier om te stemmen op de startpagina (rechter kolom, onderaan).

Bobex leden

Om deze en andere erkende leden* te ontdekken, raadpleeg onze on line bedrijvengids, klik hier.

All Ages (Design, Marketing)
Aqua Vital (Office equipment)
Bluenox (Computer equipment)
Bodart & Mathy (Translat., Design)
Clockwork (Events, Consulting)
Creative Solutions (Design, Events)
Cyber System (Computer equip, IT)
Deleu & Leys (Printing)
Design'ID (Design, Multimedia)
Dial-Com (IT Services, Design)
Drukkerij Roose (Print., Packag.)
Easy Host (Internet)
Expansion (Printing, Promo)
Gemaco (Promo, Multimedia)
GV Associate (Printing, Design)
HGC (Internet, IT)
InfoSystem (Training, IT, Internet)
iSDS (Computer equipm., Training)
Koblix (Internet, IT)
Lut Clincke (Translations)
LZ-Hostess (Events)
Obelisk (Events, Training)
Office Academy (Consult., Training)
Print Management (Printing, MKT)
Saws (Internet, IT Services)
Studio Emma (Internet)
Style (Events, Travel)
Vadeka (Design, Packaging)
Vintage Solutions (IT, Internet)
Whiteb (Printing, Packaging)
ZGC (Design & creation)

(*Selectie van recente klanten van deze maand)


Gestructureerd
zoeken

Google is nog steeds de koning van het web als het op zoeken aankomt. Maar wie liever gestructureerde resultaten krijgt dan een waslijst met min of meer relevante websites, kan zich in sommige gevallen best vertrouwen op een gespecialiseerde zoekmachine, zoals Amazon A9.
De zoekmotor draait op de technologie van Google en is gekoppeld aan uw Amazon.com-account. A9 verzamelt resultaten uit Google Images, de Internet Movie Database, GuruNet.com en boeken bij Amazon.com.
Meer info: www.A9.com.